Zoals ook in eerdere onderzoeken geconcludeerd is, zijn wij als fysiotherapeut ook in de leeftijdsgroep > 50 jaar (in vele gevallen) effectiever dan een operatieve ingreep bij knieklachten. Zelfs MRI onderzoek is volgens onderstaand artikel, van een orthopedisch centrum, niet geïndiceerd.

Eerder ( oktober 2018) verscheen ook al een bericht in het RTL nieuws over de effecten van knieoperaties in vergelijking met fysiotherapie, met vergelijkbaar resultaat.

Heeft u knieklachten? Dan kunt u de klachten laten beoordelen op een van onze inloopspreekuren op dinsdag (18.00 uur – 19.30 uur) of donderdag (18.30 -19.30 uur) op locatie Cassandraplein. Of maak direct telefonisch een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten: 040 – 243 97 04 of 040 – 711 41 89

MRI knie boven 50 jaar weinig zinvol
jan 9, 2019
Orthopeden adviseren terughoudendheid bij het aanvragen van knie MRI’s bij personen boven de 50 jaar.
Knieklachten in deze leeftijdscategorie zijn meestal gerelateerd aan leeftijdsgebonden veranderingen (artrose) en worden zelden door alleen meniscus scheuren veroorzaakt. Een kapotte meniscus op die leeftijd of ouder is vrijwel altijd uiting van een degeneratief proces dat ook het kraakbeen betreft en het verwijderen van (een deel van) de meniscus is dan ook zinloos en kan zelfs artrose bevorderend werken. Uitzondering is wanneer de klacht niet zozeer pijn betreft, maar mechanisch van karakter is (slotklachten).


Recent (Nederlands) onderzoek heeft uitgewezen dat artroscopische behandeling van een dergelijk degeneratieve meniscuslesie niet beter is dan conservatieve behandeling. De Nederlandse Orthopedische Vereniging adviseert terughoudendheid met het stellen van de indicatie tot artroscopie bij personen boven de 50 jaar en hetzelfde geldt voor gebruik van de MRI als diagnosticum; immers, de behandeling zal er niet door beinvloed worden.

Bron: https://www.rijnlandorthopedie.nl/news/37/146/MRI-knie-boven-50-jaar-weinig-zinvol/
Categorie├źn: Nieuws