Binnen de praktijk zijn er twee soorten duizeligheid die we kunnen behandelen:

De  eerste vorm van duizeligheid is de cervicogene duizeligheid:

Cervicogene duizeligheid is een duizeligheid die wordt opgewekt door bewegingen van de nek. Bij deze vorm van duizeligheid heeft men meestal last van een licht gevoel in het hoofd en een onstabiel gevoel in de nek. De duizeligheid ontstaan in de meeste gevallen als gevolg van “blokkades” in de nekwervels.  Dit zijn beperkingen in de beweeglijkheid van de nek.

Bij behandeling van deze vorm van duizeligheid kan de manuele therapeut de blokkades opheffen en daarmee zullen de klachten van duizeligheid weer verdwijnen. Daarnaast zullen er ook oefeningen gegeven worden om de beweeglijkheid van de nek te handhaven en spieren te trainen zodat het instabiele gevoel ook verdwijnt.

De tweede vorm van duizeligheid is de draaiduizeligheid:

Draaiduizeligheid treedt meestal op bij het snel veranderen van positie en geeft een heel vervelend gevoel. Het gevoel wordt meestal omschreven als : ik zit stil en alles draait om me heen. Dit kan er bij veel mensen voor zorgen dat de duizeligheid gepaard gaat met misselijkheid en zelfs braken.

De oorzaak van de draaiduizeligheid ligt in het evenwichtsorgaan. Hierin bevinden zich oorsteentjes welke soms los kunnen komen en dan gaan “zwerven” door de vloeistof in het orgaan. Ze komen vervolgens mogelijk te liggen op de zintuigcellen van het evenwichtsorgaan en zorgen daarmee voor een overprikkeling.

Enkele oorzaken voor het ontstaan van draaiduizeligheid kunnen zijn:

  • Een infectie
  • Een hoofdtrauma
  • Te lang en te veel bedrust
  • Behorend bij het “ouder” worden
  • Oorontsteking
  • Operatie aan het oor

Deze vorm van duizeligheid kan goed behandeld worden door onze manuele therapeut. Hij geeft daarbij voorlichting en instructie en kan de “epley” manoeuvre toepassen. Onderstaand filmpje laat u een animatie zien over de eventueel uit te voeren behandeling en wat er dan in het oor gebeurd met de loszittende steentjes.

Categorieën: Nieuws