De zomerstop is voor de meeste teamsporters weer (bijna) voorbij. Veel (amateur) sporters kunnen niet wachten om weer te beginnen. In dit enthousiasme ontstaan vaak blessures, met als onderliggende reden een te snelle trainingsopbouw (in snelheid en explosiviteit). Een van de meest voorkomende blessures is de liesblessure, deze staat in de top 6 van meest voorkomende sportblessures, veelal bij voetballers. Veel sporters blijven door lopen met de pijn. Vaak met als gevolg dat de klachten toenemen en herstelperiode langer wordt. Het is daarom van belang goed te herstellen van een liesblessure. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen en daarnaast verklein je de kans op recidiveren van je klachten.

Onstaan van liesklachten

Vaak ontstaan liesklachten door langdurige overbelasting. De overbelasting kan ontstaan door een verminderde mobiliteit van bijvoorbeeld de heup, of te weinig stabiliteit en spierkracht. De klachten kunnen (zoals in onderstaande tabel te zien is) geclassificeerd worden in drie verschillende groepen:

De fysiotherapeut zal eerst de onderliggende oorzaak (of oorzaken) achterhalen, dit is de eerste stap tot snel herstel. Belangrijk is ook het aanpassen van de training, in veel gevallen kan er nog wel getraind worden maar zal een aangepast programma moeten worden samengesteld. De fysiotherapeut kan je advies geven welk deel van de training je kan blijven doen en welke oefeningen je beter tijdelijk achterwege kan laten.

Op basis van de oorzaak van de liespijn wordt een individueel behandelplan opgesteld met oefeningen en je zal adviezen mee krijgen om de klachten in de toekomst te voorkomen, daarna kun je het sporten pijnvrij hervatten.

Heb je last van liesklachten? Neem dan voor advies contact op met een van onze fysiotherapeuten: 040- 243 97 04 of 040 – 711 41 89.

Categorieën: Nieuws