Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditional Chinese Medicin (TCM) en als behandelmethode meer dan 4000 jaar oud. In de TCM werkt men vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Uitgangspunt hierbij is dat u pas ziek wordt wanneer de energiebalans (Ying/Yang!) in uw lichaam is verstoord. Met acupunctuur worden deze verstoringen hersteld. Acupunctuur zet het lichaam én de geest aan om zichzelf te genezen.

Acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode uit de Chinese geneeskunde die het zieke lichaam aanzet tot natuurlijk herstel.

Acupunctuur kan diverse lichamelijke en emotionele klachten verlichten of zelfs genezen. Daarbij vergroot deze behandeling de natuurlijke weerstand waardoor u minder snel ziek wordt.

Acupunctuur herstelt door middel van het plaatsen van naalden op bepaalde punten in het lichaam het energetisch evenwicht, waardoor klachten verminderen en/ of verdwijnen. De energieën in het lichaam lopen volgens vaste banen (meridianen). Op die banen liggen acupunctuurpunten, die elk hun werking hebben op uw functioneren. Nadat we hebben geconstateerd waar de oorzaak zit van uw klachten, kunnen we door bepaalde punten in één of meerdere energiebanen te stimuleren of te remmen, deze verstoorde energiebalans herstellen. Hierdoor komen de energieën (Yin en Yang) weer in evenwicht.

Acupunctuur is dus een klassieke Chinese behandelmethode. Een -door mij gedeelde- opvatting is dat de Chinese en de Westerse geneeskunde elkaar aanvullen.

Acupunctuur werkt vanuit een z.g. holistische benadering van de mens: we herstellen een verstoorde energiebalans. Deze verstoring kan veroorzaakt worden door interne problemen of door een verstoorde wisselwerking tussen u en factoren uit de omgeving.

Je kunt stellen dat acupunctuur de energiebalans in ons lichaam herstelt.

Volgens de TCM hebben we bij onze geboorte een bepaalde hoeveelheid energie meegekregen. We zijn gezond als de energie ongestoord door onze energiebanen kan stromen. Ziekten en klachten ontstaan doordat onze energiecirculatie geblokkeerd raakt door bijv.:

 • een verkeerde houding ( bv. door te lang achter elkaar computeren!)
 • te weinig bewegen
 • ongezond of te veel eten
 • roken
 • stress (door bv. relatie- of werkproblemen)

We hebben minimaal 722 acupunctuurpunten op onze huid die in directe verbinding staan met de energiebanen in ons lichaam. Via die punten kan een acupuncturist de energiecirculatie beïnvloeden met:

 • het inbrengen van minuscule naaldjes
 • het aanbrengen van warmte
 • meridiaanmassage (het masseren van een bepaalde zenuwbaan)
 • door middel van acupressuur (het uitoefenen van druk op specifieke plaatsen)
 • door middel van oefentherapie
 • door middel van ademtherapie

Ook kan een specifiek dieet, het aanpassen van het voedingspatroon, een belangrijke bijdrage leveren.

Doordat de energie weer onbelemmerd kan stromen, gaat het zelf genezend systeem van ons lichaam zijn werk weer doen. Zo kunnen veel ziekten en klachten sterk verbeteren of zelfs genezen.

U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.

De acupunctuurbehandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, raadplaag hiervoor uw polisvoorwaarden.