Bekkenbodemtherapie
Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meeste mensen met een incontinentieprobleem hebben last van urine-incontinentie. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen: een druppeltje, een scheutje, een straal of zelfs een hele plas. Het komt op alle leeftijden voor, zowel bij mannen als bij vrouwen.
Oorzaken incontinentie:
– verslapte bekkenbodemspieren
– verharde bekkenbodemspieren
– veel en zwaar hoesten
– zwangerschap (voor en na de bevalling)
– hormonale schommelingen
– prostaatproblemen
– operaties buik/ bekken/ prostaat
– medicijngebruik
– gynaecologische aandoeningen
– psychische factoren
Wat kan uw fysiotherapeut voor u betekenen?
Uw fysiotherapeut adviseert u over uw ademhaling, houding en beweging, drinken en toiletgedrag. U leert uw bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook leert u bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Hiermee kunt u uw incontinentieprobleem verminderen of zelfs verhelpen.
Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap
Bekkenpijn tijdens de zwangerschap is een veel voorkomend probleem. Bijna 50% van de vrouwen heeft hier last van.
Verschillende activiteiten zoals zitten, liggen, lopen, het huishouden doen, autorijden,fietsen, vrijen, opstaan uit een stoel, traplopen of het verzorgen van de baby kunnen pijnlijk zijn. De klachten zijn meestal gelokaliseerd rondom het bekken, lage rug, de zij, of het schaambeen. Vaak is de pijn in wisselende intensiteit aanwezig waardoor iemand zich erg onzeker en onbegrepen kan voelen.
Oorzaken kunnen zijn:
– Tijdens de zwangerschap komen hormonen vrij die ervoor zorgen dat de gewrichten in het bekken en lage rug beweeglijker worden om het lichaam voor te bereiden op de bevalling.
– Verkeerde bewegingspatronen. Hierdoor worden tijdens het bewegen niet de juiste spieren aangespannen of is de samenwerking tussen bepaalde spiergroepen niet voldoende aanwezig.
– Geschiedenis van rugklachten, psychische factoren, een trauma in het verleden, bepaalde sporten, werken in een bepaalde sector, stress tijdens de zwangerschap.
De fysiotherapeutische behandeling is gericht op:
– Verminderen van bewegingsangst, geruststellen. De prognose is goed
– Corrigeren van de bekkenscheefstand en hierna het stabiliseren van het bekken
– Tips en adviezen met betrekking tot houding en dagelijkse activiteiten
– Het verbeteren van de algehele belastbaarheid